سرطان تخمدان اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود،به تنهایی  با جراحی قابل درمان می باشد.اما در مراحل پیشرفته،علاوه بر جراحی نیاز به شیمی درمانی وجود دارد که بر حسب شرایط بیمار و مرحله بیماری،قبل یا بعد از جراحی انجام می شود و بعد ازاتمام شیمی درمانی جهت پیشگیری از عود ، داروی خوراکی برای طولانی مدت تجویز می گردد.با معالجه و بهبود سرطان، بسیارى از زنان مى‏توانند زندگى طولانى و رضایت‏بخشى داشته باشند و علایم بیمار کاهش می یلبد و یا برطرف می گردد.

سرطان تخمدان‏:

وقتى یک گروه از سلول‏هاى بدن تحت تاثیر ژنتیک و یا تغییرات محیطی (ناشی از مواد شیمیایی وسموم  موجود در مواد خوراکی یا آلاینده های هوا و محیط زیست…)بصورت نابهنجار و خارج از روند طبیعی سلولهای بدن رشد مي کنند و از کنترل خارج مي ‏شوند در نهایت توده ه‏ايي  را تشکیل مي‏دهند که به آن تومور مى‏گویند و  سرطان به وجود مى‏آید.
سه نوع سرطان تخمدان وجود دارد:

  1. سرطانهای  اپی تلیال تخمدان که بیشتر در سنین بالای 56 سال شیوع دارند
  2. سرطانهای وابسته به سلولهای ژرم سل، که بیشتر در دوره قبل از بلوغ تا حدود 20 سالگی رخ می دهند.اغلب سرطانهای این گروه ترشح هورمون دارند و با علایمی مثل بلوغ زودرس،خونریزی غیر طبیعی،درد شدید و ناگهانی شکم و… تطاهر می یابند.
  3. سرطانهای استرومال و سکس کورد که این گروه نیز اغلب مربوط به دوره میانسالی به بعد می باشند.از این دسته تومور گرانولوزاسل شایعترین نوع است.بعضی از سرطانهای این دسته هورمون ترشح می کنند و بعضی بدون ترشح هورمون هستند.

سرطانهای دسته 2 و 3 نسبت به دسته اول در مجموع شیوع کمتری دارند.

گزارش پاتولوژی تخمدان می تواند بصورت ضایعات:
– خوش‏خیم (تومور خوش‏خیم یا بدون سرطان)
– بوردرلاین (مرزی یا کمى بدخیم)
– بدخیم (یا سرطان)

 مهم‏ترین عواملى که بر نوع درمان و نتیجه نهایی سرطان تخمدان‏ اثر مى‏گذارند،عبارتند از:

  • وسعت درگیری تخمدانها و میزان انتشار تومور(مرحله تومور در زمان تشخیص بیماری)
  • نوع پاتولوژی تومور
  • آیا مى‏توان تومور را به طور کامل به وسیله عمل جراحى اولیه از بین برد .
  • نیاز به شیمی درمانی قبل از جراحی اولیه

مراحل سرطان:‏

سرطان تخمدان مى‏تواند در رحم یا شکم (حفره صفاقى) و یا گروههاى لنفى داخل شکم پخش شود. بر خلاف سایر سرطان‏ها به ندرت داخل جریان خون مى‏شود. به مقدار گسترش سرطان در زمان تشخیص مرحله سرطان مى‏گویند. این مراحل عبارتند از:
مرحله اول – فقط یک یا دو تخمدان درگیر هستند.
– مرحله دوم – تومور به  رحم و سایر اعضاء لگنی گسترش یافته است.
– مرحله سوم – تومور در داخل شکم پخش شده‏ و یا غدد لنفاوی درگیر هستند.
– مرحله چهارم – متاستاز دوردست سرطان وجود دارد مثل درگیری ریه و قفسه سینه.

درمان‏:

درمان اصلی جراحى می باشد که بصورت اولیه یا ثانویه(بعد از انجام 2 تا 4 دوره شیمی درمانی) می باشد.به دنبال آن بر حسب نتیجه پاتولوژی نیاز به شیمى ‏درمانى  و نوع داروی شیمی درمانی مشخص می شود.

جراحى موفقیت‏ آمیزترین معالجه براى سرطان تخمدان مى‏باشد. در خلال جراحى تمام تومور(رحم،تخمدان دو طرف،اومنتوم  و تمام اعضاء درگیر برداشته مى‏شود (Debulking).کل بافت تومورال براى بررسی  به بخش پاتولوژی (آسیب‏ شناسی) فرستاده مى‏شود .

براى تومورهایى که در درجه و مرحله اولیه هستند و کاملاً برداشته شده ‏اند، عمل جراحى، سرطان را معالجه مى‏کند و ممکن است معالجه دیگرى لازم نباشد.

اما در اغلب مواقع به علت مراجعه دیر هنگام بیماران، بیشتر افراد بعد از عمل جراحى نیاز بهدرمان لضافی بصورت شیمی درمانی دارند.

در شیمى‏ درمانى با استفاده از داروهای شیمی درمانی قوی ، سرطان معالجه مى‏شود. بعضى وقت‏ها قبل از جراحى،نیاز به شیمى‏ درمانى وجود دارد تا حجم تومور (توده) کوچک شود.

بیشتر وقت‏ها بعد از عمل جراحى از شیمى‏ درمانى استفاده مى‏شود تا  علایم سرطان را کم کنند و بقایای میکروسکوپی احتمالی تومور که قابل برداشتن با جراحی نبودند از بین بروند و بیماران بتوانند از کیفیت بهتر زندگى و سلامت بهره مند شوند و در مجموع طول عمر بیمار افزایش یابد.
داروهایى اصلی که در شیمى ‏درمانى استفاده مى‏شود، داروهایى هستند که پایه آنها پلاتین مى‏باشد؛ یعنى «کربوپلاتین» یا «سیس ‏پلاتین».
براى بیشتر افراد شیمى‏ درمانى به طور سرپایى هر سه یا چهار هفته انجام مى‏شود که یک سیکل نامیده مى‏شود. یک دوره کامل شیمى ‏درمانى سرطان تخمدان  شامل شش یا تعداد بیشترى سیکل مى‏باشد( شخص اولین سیکل شیمى‏ درمانى را انجام می دهد، سپس سه هفته صبرمی کند و بعد دومین سیکل را انجام می دهد). در طى هر سیکل، پزشک آزمایشاتى را انجام مى‏دهد تا مطمئن شود که معالجه مؤثر بوده است. این آزمایشات شامل معاینات جسمى، آزمایش‏هاى خون و عکس‏بردارى با اشعه Xمى‏باشد.
شیمى‏ درمانى مى‏تواند باعث عوارض جانبى شود که مهم‏ترین آنها کم‏خونى،ضعف بدنی،دردهاى بدن، خستگى، تهوع و استفراغ،افزایش احتمال عفونت به علت ضعف سیستم ایمنی، تغییر در حس دست‏ها و پاها (درگیری اعصاب محیطی) مى‏باشد.
اگر علایم عفونت در بیمار دیده شود، باید فوراً به پزشک اطلاع داده شود. (علایمى نظیر تب و لرز)

بهترین نتایج وقتى به دست مى‏ آید که معالجه برنامه‏ ریزى شده و توسط یک تیم پزشکى مرکز سرطان انجام شود. این تیم شامل:

  1. – متخصص جراحى سرطان زنان (فلوشیپ اونکولوژی زنان که زنان داراى تومورهای دستگاه تناسلی را جراحی مى ‏کند).
  2. – آسیب‏ شناس سرطان (پزشکى که سلول‏هاى تومور را بررسى مى‏کند تا سرطان و درجه آن را تشخیص دهد).
  3. – فوق تخصص شیمى‏ درمانى (پزشکى که در معالجه سرطان با شیمى‏ درمانى تخصص دارد).
  4. – متخصص پرتودرمانى سرطان (پزشکى که با استفاده از اشعه سرطان را معالجه مى‏کند).
  5. -روانپزشک یا رواندرمانگر
  6. -مشاورین و متخصصان تغذیه.
  7. مراقبت‏هاى مکمل‏: معالجات مکملى وجود دارند که مى‏توانند در طى معالجه سرطان به شخص کمک کنند. اینها عبارتند از استراحت‏ درمانى، گروه‏ درمانى، موسیقى ‏درمانى…. تیم پزشکى معالج باید اطلاعات بیشترى را در این مورد به بیمار بدهند.

بعضى افراد در طى معالجه یا پس از آن عارضه ‏هاى جانبى نداشته‏ اند، در حالى که بعضى دیگر عوارضى را تجربه کرده‏ اند.


چند نکته مفید براى مهار کردن عوارض جانبى متداول‏:

1- خستگى

خستگى یا فرسودگى فوق‏العاده مى‏تواند به وسیله عوامل بسیار به وجود آید. یکى از متداول‏ترین علل خستگى کم‏خونى است. کم‏خونى به معناى آن است که در بدن شخص گلبول‏هاى قرمز به اندازه کافى وجود ندارند. گلبول‏هاى قرمز از آن جهت اهمیت دارند چون هموگلوبین موجود در آنها  اکسیژن را از شش‏هاى شخص به بافت‏ها و سلول‏ها مى‏رسانند. سرطان و درمانهاى مربوط به آن مى‏تواند باعث کم شدن تولید گلبول‏هاى قرمز خون شوند. وقتى این اتفاق مى‏افتد هموگلوبین کمترى براى حمل اکسیژن در سرتاسر بدن وجود دارد. در نتیجه اندام‏ها و بافت‏هاى بدن براى انجام وظایف خود اکسیژن کافى دریافت نمى‏کنند. این عمل باعث احساس خستگى، ضعف و یا مشکل تنفسى مى‏شود.سایر علل ایجاد خستگى مى‏تواند در نتیجه استرس‏هاى روانى،اضطراب،ترس ناشی از بیماری و نتیجه نهایی درمان، تنش بین افراد خانواده و همچنین تغییرات در خواب، خوراک، کار و فعالیت‏هاى روزمره و نگرانی در مورد هزینه های درمان باشد.

چند نکته مفید براى کنار آمدن با خستگى:

-موضوع را با پزشک معالج در میان بگذارید چون ممکن است هموگلوبین شما پایین باشد وکم ‏خون باشید.
– استراحت: هنگام شب بیشتر بخوابید و در طى روز نیز گاهى چرتى بزنید.
– محدود کردن فعالیت‏ها: از افراد خانواده و دوستان‏تان بخواهید تا در انجام کارهایى نظیر مراقبت از فرزندان، خرید، کارهاى خانه و یا پخت و پز به شما کمک کنند.
– در باره ویتامین‏ها و قرص‏هاى آهن از پزشک‏تان سؤال کنید. البته قبل از خوردن هر مکمل با پزشک‏تان مشورت کنید.
– خوب غذا بخورید.سعى کنید چیزى بخورید حتى اگر خسته هستید. گاهى کمى غذا به شخص انرژى زیادى مى‏دهد.

2- غدا خوردن مناسب‏:

وقتى شخص دچار سرطان شده است، خوب غدا خوردن بسیار مهم است. اگر نیاز به یک برنامه براى تهیه غذاهاى سالم و آسان دارید با یک متخصص  تغذیه مشورت نمایید.
سایر نکات مفید عبارتند از:
– در طى روز غذاى مختصرى در وعده های متعدد بخورید.
– بعد از غذا به طور نشسته استراحت کنید تا غذایتان راحت‏تر هضم شود.
– مایعات زیاد بیاشامید. نظیر آب، شیر، آب میوه و سوپ.

3- ورزش:‏

ورزش براى به دست آوردن نیروى از دست رفته بسیار مهم است. بدن را شل کنید و مغز را فعال نگه دارید. قبل از شروع به ورزش با پزشک مشورت کنید.
بعضى از نکات مفید عبارتند از:
– سعى کنید هفته‏ اى سه یا چهار بار و هر بار 30 دقیقه ورزش کنید.
– فعالیتى را انتخاب کنید که از آن لذت برده و مناسب با روش زندگى شما باشد. مانند پیاده ‏روى، شنا، دوچرخه‏ سوارى و بدن‏سازى.
– با یک دوست ورزش کنید.

–  اگر احساس ضعف زیاد مى‏کنید ورزش را متوقف کرده و هر گاه احساس آمادگى کردید دوباره شروع کنید.

4- استراحت:

استراحت زیاد و استراحت کم هر دو احساس خستگى به وجود مى‏آورند. خواب طولانى را براى شب بگذارید و در ضمن تا آنجا که ممکن است خواب‏تان را به هم نزنید. مثلاً اگر دارو مى‏خورید، آن را با یک لیوان آب قبل از خوابیدن کنار بسترتان بگذارید. بنابراین شب مجبور نخواهید بود از بستر بیرون آیید.

5- کنار آمدن با از معالجه‏:

همین که معالجه به پایان مى‏رسد، زنان اغلب احساس تنهایى مى‏کنند. گروههاى حمایتى بسیارى هستند که به شخص کمک مى‏کنند تا با سرطان و معالجه آن کنار آید. از تیم مراقبت پزشکى خود بخواهید اسامى و شماره تلفن این گروهها را به شما بدهند.

6- پى‏گیرى مرتب:

بعد از معالجه باید ملاقات‏هاى مرتب و پى‏گیرانه با پزشک‏تان داشته باشید. هدف از این دیدار این است که پزشک بررسى کند آیا سرطان دوباره عود کرده است یا نه. در هر دیدار پزشک هر تغییر یا نشانگان تازه را بررسى مى‏کند. در ضمن از شما معاینه جسمى نیز خواهد شد. (شامل معاینات روده و واژن)، تست‏هاى آزمایشگاهى (شامل 125 – marherCA) و مطالعات تصویرى در صورت لزوم.

عود بیمارى‏:

سلول‏هاى سرطانى ممکن است دوباره برگردند (عود کنند). اگر تغییرات مستمر یا پیش‏رونده ‏اى را در بدن خود مشاهده کردید با پزشک‏تان در میان بگذارید. این تغییر ممکن است علامتى باشد براى عود سرطان. اگر سرطان عود کند، احتمالاً نیاز به جراحى، شیمى‏ درمانى بیشترى با توجه به نوع سرطان وجود دارد.