تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر که به آن تست پاپ هم گفته می‌شود، یک روش غربالگری برای سرطان سرویکس(دهانه رحم)  است.با این آزمایش وجود سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی بر روی سرویکس تشخیص داده می شود. غربالگری سرطان دهانه رحم  بخشی اساسی در مراقبت های بهداشت جنسی زنان است.  هدف اصلی از غربالگری، شناسایی سلول های پیش سرطانی  و جلوگیری از ایجاد سرطان دهانه رحم است.

طی فرآیند یک پاپ اسمیر معمول، سلول‌های سرویکس به آرامی تراشیده شده و از نظر رشد غیرطبیعی بررسی می‌شوند. این کار در مطب پزشک انجام می‌شود. گرفتن پاپ اسمیر ممکن است کمی ناخوشایند باشد، اما معمولاً باعث درد طولانی مدت نمی‌شود.

برای یک آزمایش راحت چه کنیم؟

انجام این تست بدون درد و ناراحتی است اما برای اینکه هنگام ورود دستگاه به واژن راحت باشید بهتر است قبل از آزمایش مثانه خود را تخلیه نمایید و عضلات خود را شل کنید.از آنجایی که اگر بدن آرام باشد، تست پاپ اسمیر نیز راحتتر انجام می‌شود، حفظ آرامش و کشیدن نفس‌های عمیق در طول این فرآیند موثر است.

آیا آزمایش پاپ اسمیر دردناک است؟

این موضوع فکر بسیاری از بیماران را به خود مشغول می کند که آیا تست پاپ اسمیر دردناک است. باید این خبر خوش را به شما داد که به هیچ عنوان دردناک نیست و بسیار تحمل‌پذیر است.. این تست بسیار ساده است و از طریق معاینه لگنی انجام می شود .

انجام این آزمایش به هیچ عنوان احساس درد و ناراحتی ایجاد نمی کند در واقع ابزار نمونه برداری در این آزمایش بسیار نازک است که بیمار چیزی از آن احساس نمی کنید.با این حال، ممکن است در برخی افراد احساسی ناخوشایند ایجاد کند که این مورد هم به دلایل شخصی ایجاد می شود.

آیا انجام پاپ اسمیر خطر دارد؟

احتمال بروز مشکل حین انجام پاپ اسمیر بسیار پایین است. ممکن است به مدت یک تا دو روز، خونریزی خفیفی از واژن دیده شود. در چنین مواردی می توان از پدهای جاذب استفاده کرد.

مزایای تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر بهترین گزینه موجود برای بررسی انواع سرطان رحم است . با این آزمایش عفونت هایی مانند زگیل تناسلی تشخیص داده می شود که امروزه به خاطر عدم رعایت نکات بهداشتی بسیار همه گیر شده است . غربالگری که با این تست انجام می شود از بسیاری بیماری های رحمی و سلول های سرطانی پیش سرطانی خبر می دهد و به این طریق امکان درمان زود هنگام فراهم می شود.

 

چند وقت یکبار به تست پاپ اسمیر نیاز است؟

این که هر چند وقت یکبار به انجام پاپ اسمیر احتیاج است توسط عوامل مختلفی از جمله سن و عوامل خطر تعیین می‌شود.

دستورالعمل‌های معتبر کنونی توصیه می‌کنند که زنان از سن 21 سالگی یا یک سال بعد از شروع رابطه جنسی که زودتر از 21 سالگی انجام شده باشد، باید پاپ اسمیر انجام دهند .بعد از شروع اولین رابطه جنسی،خانم ها بدون توجه به وضعیت فعالیت جنسی فعلی خود،باید انجام  تست پاپ اسمیر را به طور منظم براساس سن خود ادامه دهند.

  • کمتر از 21 سال بدون رابطه جنسی: نیازی به تست پاپ اسمیر نیست.

  • 21تا 29 سال: هر سه سال فقط پاپ اسمیر.

  • 30 تا 65 سال:هر سه سال تست پاپ اسمیر یا هر پنج سال تست HPV تنها یا  تست HPV و پاپ اسمیرهمزمان.

  • 65  سال به بالا: در مورد انجام تست با پزشک صحبت کنید.اگر فرد طی 10 سال گذشته سه تست پاپ اسمیر نرمال دارد یا دو تست منفی HPV دارد نیازی به ادامه غربالگری سرطان سرویکس نیست.در غیر اینصورت غربالگری طبق نظر پزشک ادامه می یابد.

این توصیه‌ها فقط برای خانم‌هایی که سرویکس( دهانه رحم ) دارند انجام می‌شود. خانم‌هایی که سابقه هیسترکتومی (عمل برداشتن رحم) به همراه برداشتن سرویکس بدون سابقه سرطان سرویکس دارند،بعد از جراحی نیازی به غربالگری ندارند.

روند غربالگری  برای خانم‌های دارای سیستم ایمنی تضعیف شده یا دارای سابقه ضایعات پیش سرطانی یا سرطانی به صورت فردی برنامه ریزی می شود.

اگر خانم ها جزو دسته‌های زیر هستند به تست‌های بیشتر با فواصل کمتر نیاز دارند:

  • اگر HIV مثبت هستند.

  • اگر به دلیل شیمی درمانی یا پیوند اعضا ،سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

  • اگر در پاپ اسمیر قبلی بیمار فضایعات پیش سرطانی گزارش شده است.

زنان 65 ساله و بالاتر در صورت داشتن تمام شرایط زیر می توانند انجام آزمایش پاپ را متوقف کنند:

1- عدم مصرف سیگار .

2- از آخرین آزمایش پاپ خود شریک جنسی جدیدی نداشته اند .

3- تا 65 سالگی به طور مرتب آزمایش پاپ انجام داده باشند.

4- 3 تست پاپ اسمیر طبیعی پشت سر هم انجام داده اند.

5- در 10 سال گذشته هیچ آزمایش غیرطبیعی پاپ نداشته باشند .

6- اگر یک زن علائم خاصی مانند خونریزی واژینال را داشته باشد، ممکن است آزمایش پاپ را نیز انجام دهد.

 

آیا تست پاپ اسمیر نیاز به آمادگی خاصی دارد؟

از جمله عوامل موثر بر نتیجه پاپ اسمیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خون سیکل قاعدگی که باعث می شود سلول های دهانه رحم به خوبی مشاهده نشوند.
  • عفونت های واژنی
  • استفاده از دوش واژینال و یا کرم
  • عدم وجود سلول به میزان کافی در نمونه گرفته شده.

 

چند نکته در خصوص تست پاپ اسمیر:

  • گاهی ممکن است پاپ اسمیر، نتایج منفی کاذبی را نشان دهد. بدین معنا که سلول غیر طبیعی مشاهده نشود (علی رغم وجود سلول های غیر طبیعی). انجام سه نوبت تست، احتمال بروز خطا را به حداقل خواهد رساند.
  • خانم هایی که جواب تست پاپ اسمیرشان مثبت می شود، باید تست HPV را نیز انجام دهند. چرا که می تواند نشانه ای باشد از زگیل تناسلی و یا سرطان دهانه رحم
  • این نکته را در نظر داشته باشید که پاپ اسمیر، تست غربالگری بیماری های مقاربتی نیست.
  • تست پاپ اسمیر به تنهایی به تشخیص دیسپلازی و یا سرطان دهان رحم کمک نمی کند و ممکن است تست های تکمیلی مانند کولپوسکوپی نیاز باشد.
  • در بیشتر موارد انجام تست پاپ اسمیر در 24 هفته اول بارداری بی‌خطر است. پس از این زمان، آزمایش ممکن است دردناک‌تر باشد.

  • همچنین باید 12 هفته پس از زایمان بگذرد تا دقت نتایج افزایش یابد.

نتایج آزمایش پاپ اسمیر به چه معناست؟

نتایج پاپ اسمیر معمولا یک تا دو هفته بعد از انجام تست آماده خواهد شد. حتما با پزشک خود بعد از آماده شدن نتایج صحبت کنید.

آزمایش پاپ اسمیر ممکن است دو نتیجه داشته باشد: طبیعی یا غیرطبیعی.

پاپ اسمیر طبیعی

اگر نتایج طبیعی است، به این معنی است که هیچ سلول غیرطبیعی شناسایی نشده است. گاها از نتایج طبیعی با نام منفی نیز یاد می‌شود. اگر نتایج طبیعی است، احتمالاً تا سه سال دیگر نیازی به آزمایش پاپ اسمیر نخواهید داشت.

پاپ اسمیر غیرطبیعی

اگر نتایج آزمایش غیرطبیعی است، به این معنی نیست که سرطان وجود دارد. بلکه معنی آن این است که سلول‌های غیرطبیعی روی سرویکس وجود دارد که برخی از آن‌ها می‌توانند پیش سرطانی باشند. سلول غیرطبیعی چندین سطح دارد:

  • تغییرات دیسپلازی خفیف (CIN 1)

  • تغییرات دیسپلازی متوسط (CIN 2)

  • تغییرات دیسپلازی شدید (CIN 3)

  • سرطان درجا (in situ)

سلول‌های غیر طبیعی خفیف‌تر شایع‌تر از بقیه موارد هستند.

بسته به آن چه که نتایج آزمایش نشان می‌دهد، پزشک ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

  • افزایش دفعات آزمایش پاپ اسمیر

  • بافت سرویکس با روشی به نام کولپوسکوپی از نزدیک بررسی شود  

طی انجام کولپوسکوپی، پزشک از نور و بزرگنمایی استفاده می‌کند تا بافت واژن و سرویکس را با وضوح بیشتری مشاهده کند. در برخی موارد، آن‌ها ممکن است با روشی به نام بیوپسی از بافت سرویکس نمونه بگیرند.

این نتایج چقدر دقیق است؟

تست پاپ تستی نسبتا دقیق است. بر اساس منابع معتبر، غربالگری منظم با پاپ اسمیر، میزان سرطان سرویکس و مرگ و میر را حداقل 80 درصد کاهش می‌دهد. تست پاپ اسمیر ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، اما این ناراحتی مختصر می‌تواند به محافظت از سلامتی کمک کند.

کلام آخر

شاید هزینه های تستهای غربالگری از نظر شما هزینه اضافی و نابجا باشد اما گاهی با یک هزینه کوچک می توانید از بیماری ها بزرگ تر و هزینه های بیشتر جلوگیری نمایید . این نکته ای است که باید بیشتر به آن دقت نمایید و با جدی گرفتن علائم بیماری، هم به سلامت روح و جسم خود کمک کنید. و نتیجه هزینه های کم در دراز مدت خود را نشان می دهند که با آسودگی خاطر به زندگی ادامه می دهید