سرطان رحم
رحم یک عضو توخالی است که در ناحیه لگن خانم ها قرار دارد و نقش مهمی در تولید مثل ایفا می کند.دیواره رحم از سه قسمت تشکیل شده است:
رشد غیر طبیعی و بدخیم سلول های رحم در هر کدام از این لایه ها می تواند منجر به ایجاد یک نوع خاص سرطان رحم شود. افزایش تعداد سلول های سرطانی، منجر به شکل گیری تومورهای بدخیم خواهد شد.
تشخیص سرطان رحم عمدتا از طریق معاینات لگنی، تست پاپ اسمیر، بررسی سونوگرافی لگنی(ترجیحا به روش واژینال) و بیوپسی از لایه اندومتر امکان پذیر می باشد. سی تی اسکن و MRI از دیگر روش های تشخیصی هستند
درمان سرطان رحم از راه جراحی، با هدف حذف و برداشتن رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، و گره های لنفاوی و سایر نقاط درگیر انجام می شود. افراد اغلب به دنبال پزشک فوق تخصص جراحی رحم هستند که صحیح آن متخصص انکولوژی زنان می باشد .
سرطان رحم ، از جمله شایع ترین سرطان های زنان است. این عارضه معمولاً پس از دوران یائسگی رخ می دهد.همچنین زنانی که به چاقی مفرط مبتلا هستند ، در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. احتمال ابتلای افرادی که تنها از استروژن برای هورمون درمانی استفاده می کنند ، نیز زیاد است.
دکتر مریم معتمدی نسب، بهترین فلوشیپ انکولوژی زنان در تهران ، این مقاله را جهت آگاهی رساندن به شما تهیه نموده است تا در صورت مشاهده علائم مربوط به این سرطان فوراً به دکتر مراجعه کنید.
علائم سرطان رحم:
علت بروز بیماری سرطان رحم:
به طور کلی علل بروز این بیماری مشخص نیست. این بیماری ناشی از یک جهش ژنتیکی است ، که طی آن سلول های رحم از حالت طبیعی و نرمال خارج شده و به سلول های غیرطبیعی ، مبدل می شوند. این سلول ها به طور نامنظم رشد کرده و تقسیم می شوند ؛ در نتیجه توده های سرطانی را ایجاد می کنند. توده های سرطانی قادرند به نواحی و اعضاء مختلف ،انتشار پیدا کنند.
**- عواملی که خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهند شامل :
پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم
نکاتی که لازم است درمورد سرطان رحم بدانید:
شانس زنده ماندن بیمارانی که مبتلا به سرطان رحم هستند،با توجه به قرار گرفتن در مراحل مختلف این بیماری، بسیار متفاوت است.
در صورتی که فردی خون ریزی غیر طبیعی واژینال داشته باشد، لازم است به متخصص زنان یا فلوشیپ اونکولوژی زنان مراجعه نماید تا معاینه شود و در صورت لزوم آزمایش هایی را انجام دهد. برای تشخیص سرطان رحم در تهران، ابتدا لازم است بهترین متخصص زنان و زایمان تهران ، در کلینیک فوق تخصصی جراحی انکولوژی و لاپاراسکوپی زنان ، به معاینه واژن ، تخمدان و رحم بپردازد و در مورد سایر علائم سوالاتی بپرسد.در نهایت در صورت مشکوک شدن ،برای تشخیص دقیق بیماری بررسی پاراکلینیک بیشتر درخواست می شود.
انجام بیوپسی به چند روش قابل انجام است:
3. تست خون : در بعضی موارد ممکن است تست خون در تشخیص سرطان رحم کمک کننده باشد. زیرا برخی از تومورهای سرطانی موادی به نام مارکرهای سرطانی را در خون آزاد می کنند. این مواد شیمایی در بررسی خون در آزمایشگاه ها قابل تشخیص می باشند. با این حال وجود این مواد لزوما به معنی تشخیص سرطان نیست؛ زیرا در مواردی ممکن است فرد به سرطان مبتلا باشد ولی این تومورمارکرها در خون او شناسایی نشوند. برای تشخیص های دقیق بیماری لازم است از آزمایش های دیگر در کنار آزمایش خون کمک گرفته شود.
4. ام آرای لگن:اغلب با تزریق ماده حاجب انجام می شود.با این روش می توان سایز و عمق تهاجم تومور به دیواره رحم و درگیری اعضاء مجاور در لگن را تشخیص داد.این روش در تشخیص فیبرومهای رحمی که دچار تغییرات سرطانی شده اند بسیار کاربرد دارد
5. سی تی اسکن:بیشتر برای بررسی گسترش تومور به سایر اعضاء داخل شکم و یا قفسه سینه و درگیری لنف نودهای خلف صفاق کاربرد دارد که اغلب با تزریق ماده حاجب انجام می شود.
برخی از بیماران برای درمان سرطان رحم به بیش از یک شیوه درمانی نیاز دارند.
آیا سرطان رحم باعث مرگ می شود ؟
در کشورهای پیشرفته مانند آمریکا ، سرطان رحم ششمین علت شایع مرگ در اثر سرطان در بین زنان می باشد هرچند که بیش از 600 هزار نفر مورد بهبودی از این بیماری در ایالات متحده به ثبت رسیده است.
نکته ای که بسیار اهمیت دارد ، تشخیص به موقع سرطان می باشد ؛چرا که ممکن است سلول های سرطانی به سرعت به سایر نقاط بدن انتشار پیدا کنند .به همین دلیل قبل از شروع درمان سی تی اسکن شکم و قفسه سینه جهت بررسی های تکمیلی از نظر میزان گسترش بیماری انجام می شود.
پس از درمان سرطان رحم چه باید کرد؟
بیمار مبتلا به سرطان رحم پس از درمان ، هر چند وقت یک بار برای بررسی از نظر اینکه آیا سرطان عود کرده است یا خیر ،باید به اونکولوژیست زنان مراجعه نماید و تحت معاینه قرار گیرد. پزشک در مورد برخی علائم از شما سوالاتی می پرسد و معاینه کلی و بخصوص معاینه واژینال انجام می دهد.در صورت نیاز آزمایشات بعدی ممکن است شامل آزمایش خون و روش های تصویربرداری مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن باشد. همچنین بیمار باید مراقب علائم خونریزی غیر طبیعی واژینال ، درد شکم یا سرفه مداوم باشد و در صورت بروز این علایم سریعتر به پزشک مراجعه نماید.بروز این علایم ممکن است به این معنی باشد که سرطان شما بازگشته است.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم ؟
در صورتی که هرگونه نشانه و علائمی از جمله خونریزی غیرطبیعی یا تغییر در سیکلهای قاعدگی دارید و یا دچار دردهای مزمن لگنی و بزرگی شکم شده اید که این علایم موجب نگرانی شما شده است توصیه می شود برای بررسی و معاینات بیشتر حتما به پزشک زنان و ترجیحا فلوشیپ اونکولوژی زنان مراجعه نمایید.تغییر ترشحات مربوط به دوران پریود ، خونریزی واژینال غیر طبیعی،لکه بینی در وسط سیکل،لکه بینی یا خونریزی بعد از یایسگی، درد لگن و یا درد در هنگام رابطه جنسی از مواردی است که باید جدی گرفته شوند.