زندگی سالم در پیشگیری از سرطان موثر است.ورزش و  تغذیه از اصول زندگی سالم هستند.

شعار همیشگی علم پزشکی «پیشگیری بهتر از درمان» است.براساس این شعار،با افزابش دانش بشری و پیشرفت علم و شناخت علل ایجاد کننده کانسرها وسیر پیشرفت بالینی ابن ضایعات،روشهای غربالگری برای بعضی سرطانها شناخته شده است.

توصیه می شود همه‌ی افراد در سنین مختلف با توجه به عوامل خطر،براساس دستورالعملهای جهانی و کشوری موجود، آزمایش‌های لازم برای غربالگری سرطان‌های مختلف  را در سنین  موردنظر و تعریف شده انجام دهند.

معمولا افراددر معرض خطر، برای مثال کسانی که خودشان یا عضوی از خانواده‌شان به سرطان مبتلا شده‌اند،باید از سن کمتری  غربالگری سرطان را آغاز کنند.

غربالگری با تشخیص زودهنگام سرطان مزایای زیادی ایجاد می‌کند، از جمله؛

  • شناسایی بیماری در مراحل بسیار اولیه
  • افزایش شانس درمان سرطان
  • کاهش هزینه درمان سرطان
  • افزایش طول عمر مبتلایان به سرطان

البته غربالگری معایبی از جمله تشخیص اشتباه سرطان دارد(که در علم پزشکی به آن مثبت کاذب می گویند) و در تحقیقات پزشکی به آن پرداخته می‌شود؛ اما توصیه به غربالگری با علم به این موارد انجام شده و سازمان‌های بهداشتی در دنیا  مانند موسسه جهانی تحقیات سرطان ، به طور مستمر بر پایه یافته‌های پژوهشی جدید راهنمایی‌های خود را اصلاح می‌کنند.

برای غربالگری، تشخیص و درمان سرطان باید به  فلوشیپ یا فوق تخصص اونکولوژی مراجعه کنید.

در سایت دکتر مریم معتمدی نسب می‌توانید به‌صورت آنلاین مشاوره بگیرید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.

انواع سرطان:

بر اساس تحقیقات علمی سرطان‌های رایج در میان زنان شامل سرطان ریه، سرطان پستان ،‌ سرطان تخمدان، سرطان روده بزرگ، سرطان رحم، سرطان خون، سرطان لنفوم غیرهوچکین،  سرطان کبد و .. هستند.

روش‌های غربالگری و سن آغاز غربالگری در هر سرطان متفاوت است. در ادامه روش‌های غربالگری برای سرطان‌هایی که غربالگری در بهبود آن‌ها تاثیر بسزایی دارند را بررسی خواهیم کرد.

غربالگری و پیشگیری سرطان:

درمان سرطان چندان ساده نیست اما پیشگیری از آن می‌تواند فوق‌العاده مفید واقع شود. از آنجایی که سرطان ناشی از تغییر سلول است و تغییرات سلولی می‌توانند الگوهای متفاوتی داشته‌باشند و قابل تشخیص باشند، انجام برخی از تست‌ها و آزمایش‌های غربالگری می‌تواند به سلامت شما کمک کند و در پیشگیری از سرطان موثر باشدو با این تستها تغییرات سلولی در مراحل اولیه شناخته می شوند و با کمترین میزان مداخلات درمانی و هزینه درمان می شوند.

غربالگری‌ها با روش‌های مختلفی مانند آزمایش خون، تست پاپ اسمیر، ماموگرافی و .. انجام می‌شوند.

بانوان برای آگاهی از روشهای غربالگری موجود و انجام غربالگری، تشخیص و درمان سرطانهای زنان باید به فلوشیپ اونکولوژی زنان مراجعه کنید.

در زیر به توضیح چند تست غربالگری در زنان می پردازیم

  1.  غربالگری سرطان دهانه رحم:

به نقل از مجلات معتبر در زمینه سرطانهای زنان، شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد غربالگری سرطان سرویکس در دهه های اخیر،منجر به کاهش قابل توجه مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه‌ی رحم شده است. غربالگری سرطان رحم به وسیله‌ی پاپ اسمیر (Pap smear) و آزمایش HPV میسر می‌شود. آغاز غربالگری سرطان رحم برای خانم‌ها از سن ۲۱ سالگی است و باید هر ۳ سال تکرار شود در مورد زنان در معرض خطر متوسط از سن ۳۰ سالگی  توصیه می‌شود همزمان آزمایش پاپ اسمیر و آزمایش HPV  و یا تست HPV به تنهایی هر پنج سال تکرار شود یا پاپ اسمیر به تنهایی هر ۳سال یک‌ بار تکرار گردد.

  • غربالگری باید حداقل تا ۶۵ سالگی ادامه یابد و در این سن،براساس شرایط بیمار با مشاوره با انکولوژیست زنان تصمیم به ادامه غربالگری یا قطع آن گرفته شود.
  • زنان علامت دار بدون توجه به نتایج غربالگری‌های قبلی باید تست غربالگری (پاپ اسمیر یا تست HPV ) را انجام دهند.
  • زنان که دارای نقص ایمنی هستند مثل افراد مبتلا به روماتیسم یا مصرف کنندگان داروهای کورتون و یا داروهای سرکوب ایمنی …،نیازمند انجام تستهای غربالگری با فواصل زمانی کمتر می باشند
  • رنان با نتایج تست پاپ اسمیر غیر طبیعی یا تست HPV پرخطر نیازمند تستهای تشخیصی بیشتر  با فواصل کمتر هستند
  1.  غربالگری سرطان سینه

استراتژی‌های غربالگری بر اساس برآورد میزان خطر سرطان پستان متفاوت است. در مورد زنان زیر ۴۰سال غربالگری لازم نیست زیرا شیوع سرطان پستان در این سن پایین است. در زنان با سن بالاتر از ۴۰ سال غربالگری مطرح می‌شود. غربالگری خانم‌های با ریسک متوسط به وسیله‌ی ماموگرافی با فاصله زمانی هر دو سال یک بار انجام می‌شود. در صورت غیرطبیعی بودن نتیجه‌ی ماموگرافی، از سونوگرافی و MRI برای ارزیابی بیش‌تر ​​استفاده می‌کنیم اما نمی‌توان از آن‌ها برای غربالگری سرطان سینه استفاده کرد. اگرچه معاینه توسط خود فرد نیز در غربالگری سودمند است اما کاملا قابل اعتماد نمی‌باشد.

غربالگری برای آن دسته از بیمارانی که با احتمال بالای ابتلا به سرطان پستان روبرو هستند مانند:

  • خانم‌هایی که سابقه‌ی شخصی ابتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان داخل صفاقی یا سرطان لوله‌ی فالوپ دارند 
  • خانم های که دارای جهش‌های ژنتیکی خاص (مانند BRCA۱ یا BRCA۲) هستند
  • خانم های دارای سابقه‌ رادیوتراپی قبلی به سینه بین سنین ۱۰ تا ۳۰ سالگی
  • افراد دارای سابقه‌ی ابتلا به سرطان سینه در بستگان درجه یک

باید براساس دستورالعملها در سنین پایین تر اقدام به انجام ماموگرافی کرد.

 

برای تشخیص و غربالگری سرطان پستان  آزمایش‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • ماموگرافی
  • سونوگرافی پستان و زیر بغل
  • آزمایش خون و تستهای ژنتیک
  • سی تی اسکن
  • رادیوگرافی